THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Jumaat, Disember 30, 2011

KEIZINAN

assalamualaikum . hey guys...
nak intro?? okay . aku zahid izzani.. call me zani. 17tahun pada 2012 .. so sekarang 16.. stay at small town in perak..cukup la tu ek... HAHA... berbalik kepada title kat atas. "KEIZINAN"
PERLU KE?? yess perlu mendapat keizinan kepada org tua kita.. sbb tu bnda yg sangat penting. tapi kadang kala .. pabila kita mintak keizinan bermacam macam ragam dan keranah yg di empar kan oleh mereka ( ibu bapa ) apa yg boley kita buat??? jika diizin kan alhamdulillah... jika tidak... wawahualam..tuhan maha mengetahui..
ni kisah aku.. tentang KEIZINAN..

    kejadian ni berlaku seminggu yang lalu... berpunca dari plan yang dirancang tidak menjadi.. Allah yg tau macam mana perasaan aku nih... LUPE KAN PASAL PLAN.. aku nak ringkat dan padat macam milo 3 in 1 tu... NGEEE!!! aku dah lama bercita cita nak beli custom skate...dah kumpul dah duit cukup-2... hampir 8bulan aku kumpul.. duit sekolah duit kerja part time dgn bapak aku... tak la seberapa banyak duit nak dibanding kan dengan kerja kerja part time kat luar sana yg jauh lebih mahal bayaran nya... yup aku terima seada nya... pada ahad tu... penat ulang alik berjalan kaki dgn sut berkebon sebanyak 4kali... berjalan hampir 1kilometer.kplan ke kebon tu memang tak dirancang... plan nya nak ke ipoh bndar besar perak. penat balik abg aku tnye kata nak pegi ipoh jom la... aku bodek la mak aku .then suruh pergi dgn bapak aku sekali.. bpak aku tak nak sbb penat.. okay aku terima... aku teros masuk bilik aku (sedih) yelah tak terkira aku luang masa dgn bapak aku mentah mentah kene tolak... then bapak aku ckp minggu dpn kita pergi hari ahad. emmm okay aku menjawab... aku tunggu punya tunggu sampai hari ahad... tapi belom ahad lagi... petang jumaat.. hari aku update blogger nih.. dok sembang makan pisang goring beli kat tepi jalan. aku da bgi tau dia yg aku nk keluar (someone yg aku sayang)  dah sedap sedap makan.. mak ak balik... naik kereta balik dari pejabat.. aku duduk atas moto teros pandang muke mak aku.. mak aku teros cakap esok petang pukul 2 ke 3 pergi gunung bersaut..(bpk dan aku memang nak pergi gunung tu ada penyakit nak disemboh kan,InsyaAllah semboh penyakit nya) patot nya hari ahad baru pergi gunung tu then teros ke ipoh hendak memenuhi hajat aku minggu lepas..(yg dok bodek mak aku tu) mak aku cakap macam tu.. seriez aku rase nak nangis.. air kat mata dah penoh time tu.. aku tahan jee. dpn mak aku,. sabar mampu aku buat..TUHAN yg tau macam mana perasaan aku time tu...tu yg aku tak de mud teros tu... cakap dgn mak aku pon macam biadap je tak pndang muke mak aku.. then aku sembang-2 dgn bapak n abg aku.. bapak aku ckp esok (sbtu) kite pergi gunung bersaut. ahad nya pergi ipoh.. sejuk sikit hati aku bapak aku cakap macam tu.. aku berdoa supaya plan ayah aku tu berjalan dgn lancar . AMIN AMIN AMIN.. sampai sini je.. bai

zani tak nak jadi anak durhaka dgn ibu... tapi ibu kene beri peluang dan keizinan untuk zanicari siapa diri zani.. di mana cita cita dan hobi serta apa yang zani suke.. tapi ibu tak pernah nampak... zani tau ibu busy.. ibu suruh zani buat macam macam.. zani ikot juge (ikhlas) tapi bile zani mintak sesuatu yg tak mengguna kan duit ibu langsong pun kenapa ibu tak izin?? zani da besar. tak perlu asoh macam budak budak umur 3tahun. please jangan buat zani macam nih... zani tak nak buat something yang boley luka kan hati ibu... zani berdoa ibu dapat faham kehendak dan kemahuan zani... kenapa adek dan abg ibu izin kan.. kenapa zani idak?? zani sedar perangai zani dulu masa kecik kecik selalu buat ibu risau tapi sekarang zani dah besar da boley fikir baik buruk... ibu sebagai seorang ibu kepada anak mesti memahami kehendak anak nya dan cube beri yg terbaik buat anak anak nya.. tapi kenapa zani rasa nikmat tu ibu? apa salah zani ibu buat zani macam nih? zani mintak ampun dari hujung rambut sampai hujung kaki zani... zani pun ada perasaan... zani nak jaga perasaan ibu.tapi ibu kene juga jaga perasaan zani... zani nak jadi anak yg terbaik buat ibu..walaupon zani tak dapat penuhi hajat ibu sepenuh nya.. zani nak sangat ibu beri support kat apa sukan yg zani ceburi .. YA ALLAH !! KAU TEMPAT AKU BERGANTUNG SEGALA NYA.. aku hamba mu YA ALLAH... yang yg aku taat ibu bapa ku.. kau kuat kan lah aku tok menghadapi semua dugaan keluarga ya ALLAH.. aku tak nak jadi anak duraka kpd ibu bapa n abg adek aku... maaf kan zani ibu atas kesilapan zani sama ada ibu nampak atau tidak.. zani sayang ibu sangat sangat..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan